مطالعه ارتباط بین خطای پیش بینی سود هر سهم و بازده غیر عادی سهام شرکت های جدیدالورود در بورس اوراق بهادار
قسمتی از متن پایان نامه :
2 ـ 5 ارزیابی و تشریح نتایج آزمون فرضیه ها طبق شرایط متغیرها
با در نظر داشتن تجزیه و تحلیل ارائه شده در فصل چهارم که در خصوص هر فرضیه انجام گرفت، آغاز به تفکیک، به نتایج هر فضیه تصریح نموده و سپس به نتیجهگیری کلی در خصوص یافتههای این پژوهش میپردازیم.
1 ـ 2 ـ 5 نتایج فرضیه اصلی اول
با در نظر داشتن آزمونها و تحلیلهایی که از روش رگرسیون و همبستگی در فصل (4 ) انجام گردید و همان گونه که در جدول (4ـ4) نظاره میگردد، به این نتیجه رسیدیم که ضریب همبستگی مثبت بین دو متغیر خطای پیشبینی سود هر سهم و بازده غیرعادی سهام شرکتها در سال ورود به بازار سرمایه ایران هست و مقدار آن 345/0 می باشد؛ که این ضریب همبستگی در حد ضعیف میباشد و در واقع متغیرهای یاد شده نمیتوانند به صورت مستقل اقدام کنند و با در نظر داشتن ضریب تعیین تعدیل شده به دست آمده که مقدار 108 /0 میباشد، نشان میدهد که 8/10% از تغییرات بازده غیرعادی سهام توسط خطای پیشبینی سود هر سهم تبیین داده میگردد و بقیه تغییرات مربوط به متغیرهایی میباشد که در این پژوهش در نظر گرفته نشده می باشد. مطالعهها نشان داد که فرضیه فوق تأیید گردیده و ارتباط خطی و مثبت بین خطای پیشبینی سود هر سهم و بازده غیرعادی سهام در سال ورود به بازار سرمایه هست، به بیانی دیگر هر چه دقت پیشبینی سود هر سهم بیشتر باشد (خطای پیشبینی کمتر)، بازده غیرعادی کمتر خواهد بود. نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول با یافته های حاصله از تحقیقات فرت [1] (2001)،یانتی و فلورانس(2009)،جرجیا[2] (2003)، کلارکسون[3] (2002)، لونکانی [4] وهمکاران(2005) و لیوتان[5] (2008) مطابقت دارد اما با نتایج پژوهش محمد عمران(2004) تضاد دارد. وی به این نتیجه رسیده بود که سهام انتشار یافته دارای بازده های غیر عادی مثبت از شروع انتشار تا یکسال بعد می باشد ، در حالی که با در نظر داشتن یافته های ما از نمونه مورد مطالعه در این پژوهش ، سهام شرکت های جدیدالورود دارای بازده های غیر عادی منفی در سال ورود به بازار سرمایه می باشد. این موضوع می تواند ناشی از کارا نبودن بازار سرمایه ایران و همچنین مربوط به شرایط خاصی باشد که در سالهای 1382 تا 1384 بر بورس اوراق بهادار تهران حاکم بوده می باشد .
1 ـ 1 ـ 2 ـ 5نتایج فرضیه اصلی اول در حضور متغیرهای کنترل
با در نظر داشتن آزمونها و تحلیلهایی که از روش رگرسیون و همبستگی در فصل 4 انجام گردید و همان گونه که در جدول (8 ـ 4) نظاره میگردد، هیچ یک از متغیرهای کنترل در نظر گرفته شده، با در نظر داشتن سطح معنیداری (sig ) که بیشتر از 5% میباشد، در مدل معنیدار نیستند و نباید به معادله رگرسیون اضافه شوند. به بیانی دیگر متغیرهای کنترل شامل: اندازه شرکت، اهرم مالی، بازده دارایی، بازده دارایی ثابت، نسبت وجوه نقد عملیاتی، نسبت هزینه بهره، توزیع سود نقدی و نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام، متغیرهایی تأثیرگذار در روابط بین خطای پیشبینی سود هر سهم و بازده غیرعادی در سال ورود به بازار سرمایه نمیباشند.
2ـ 2ـ5 نتایج فرضیه اصلی دوم
با در نظر داشتن آزمونها و تحلیلهایی که از روش رگرسیون و همبستگی در فصل (4 ) انجام گردید و همان گونه که در جدول (10ـ 4 ) نظاره میگردد، به این نتیجه رسیدیم که ضریب همبستگی مثبت بین دو متغیر خطای پیشبینی سود هر سهم و بازده غیر عادی سهام شرکتها پس از گذشت یک سال از ورود و حضور در بازار سرمایه ایران هست و مقدار آن 464/0 می باشد؛ که این ضریب همبستگی در حد متوسط میباشد و با در نظر داشتن ضریب تعیین تعدیل شده بدست آمده که مقدار آن 205/0 میباشد، نشان میدهد که 5/20% از تغیرات بازده غیر عادی سهام توسط خطای پیشبینی سود هر سهم تبیین داده میگردد و ما بقی تغییرات مربوط به عوامل و متغیرهایی میباشد که در این پژوهش در نظر گرفته نشده می باشد. مطالعهها نشان داد که فرضیه فوق تأیید گردیده و ارتباط خطی و مثبت بین خطای پیشبینی سود هر سهم و بازده غیرعادی سهام پس از یک سال از ورود و حضور در بازار سرمایه ایران هست، نتایج حاصل از آزمون فرضیه دوم نیز با یافته های حاصله از تحقیقات فرت [6] (2001)،یانتی و فلورانس [7] (2009)،جرجیا [8] (2003)، کلارکسون[9] (2002)، لونکانی [10] وهمکاران (2005) و لیوتان [11] (2008) در تضاد نمی باشد .
1ـ2ـ 2ـ5 نتایج فرضیه اصلی دوم در حضور متغیرهای کنترل
با در نظر داشتن آزمونها و تحلیلهایی که از روش رگرسیون و همبستگی در فصل (4 ) انجام گردید و همان گونه که در جدول (14 ـ 4 ) نظاره میگردد، هیچ یک از متغیرهای کنترل در نظر گرفته شده، با در نظر داشتن سطح معنیداری (sig ) که بیشتر از 5% میباشد در مدل چندگانه معنیدار نیستند و نباید به معادله رگرسیون اضافه شوند. به بیانی دیگر متغیرهای کنترل شامل: اندازه شرکت، اهرم مالی، بازده ارایی، بازده دارایی ثابت، نسبت وجوه نقد عملیاتی، نسبت هزینه بهره، توزیع سود نقدی، نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام، متغیرهایی تأثیرگذار در روابط بین خطای پیشبینی سود هر سهم و بازده غیرعادی سهام پس از یک سال از ورود و حضور در بازار سرمایه نمیباشند.
[1] . Fert
[2]. Jrjya
[3]. Clarkson
[4]. Lonkany
[5]. Lyotan
[6] . Fert
[7].Yanty and Florence
[8]. Jrjya
[9]. Clarkson
[10]. Lonkany
[11]. Lyotan
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سوالات پژوهش:
- آیا خطای پیشبینی سود هر سهم بر بازده غیر عادی سهام شرکتها در سال ورود به بورس تأثیر میگذارد؟
- آیا این تأثیر با گذشت یک سال از ورود شرکتها به بورس همچنان هست یا تغییر میکند؟و در صورت تغییر ناشی از چه عواملی می باشد؟